2014. május 28., szerda

Ballagási kekszek

0 megjegyzés
Kezd már ez a blog kicsit elmenni a sütemények irányába, most már készülünk majd folytatni a telken zajló események leírását is, valamint ma is sokféle sajtot készítettünk azokról is hamarosan be fogunk számolni, de addig is még egy keksz. :)

Az egyik unokatestvérem most ballagott gimnáziumból és az ő ballagására készítettem ezeket a kekszeket.

Baglyos keksz
Szerintem mindig jó valami kézzel készítettet ajándékozni, azzal nehéz mellélőni. Próbáltam viszonylag kevés színt alkalmazni, mert nem nagyon szeretik a színezékeket, meg a színes tortákat, süteményeket. És mivel fiúról van szó a lányos színek is ki voltak lőve.

Dobozba raktam őket egy masnival úgy adtam át.
Nóri

Kókuszos kakaós karamelles kehely

0 megjegyzés
Ugyancsak egy gyorsan elkészíthető pohárkrém recept. Ezt én találtam ki, gyorsan szerettem volna valami finomat és ez lett belőle.


A kókuszos krém egyszerű tejszínhab egy kis kókusszal és cukorral ízesítve, erre locsoltam kakaós karamellát. Isteni finom lett.

Hozzávalók:
2 dl tejszín
kb. 5 dkg kókuszreszelék
cukor ízlés szerint

Kakaós karamell:
10-15 dkg cukor
1 ek holland kakaópor
0,5-1 dl tejszín

Díszítéshez csoki, citromfűlevél...

A hozzávalók mértékétől el lehet térni, én is csak hozzávetőlegesen írom le őket, mert én sem mértem ki pontosan egyiket sem.
Szóval a tejszínt habbá verjük, belekeverjük a kókuszreszeléket és a cukrot. Ez már önmagában is finom, de elkészítjük hozzá a karamellt is.

A cukrot serpenyőbe tesszük, megkaramellizáljuk. Amikor már folyékony és barna hozzáadjuk a kakaóport. Én ezt egy kis tejszínben elkevertem, hogy nehogy csomókban maradjon. Ezután a kakaós karamellánkat felengedjük a tejszínnel. Ez azért szükséges, hogy ne keményedjen meg a karamell, hanem ragacsos maradjon. És már kész is.

Igazán egyszerű, finom és mutatós desszert.

Nóri

Mini tortaformák, mini torták

0 megjegyzés
Végre sikerült beszereznem két picike csatos tortaformát! Már régóta vágyom ilyen kis tortaformákra, de nem gondoltam volna, hogy valaha is kapok. Teljesen véletlen botlottam beléjük az egyik áruházban és ráadásul nem is voltak drágák.

Örülök nekik, mert amikor csak sütni szeretnék, új dolgokat kipróbálni, de főleg inkább tortát díszíteni akkor tökéletesek, mert nem kell sok alapanyagot használnom, vagy nem marad ránk sok torta amit meg "kell" ennünk. :)
Meg aranyosak is a mini torták.

Gyorsan ki is kellett próbálnom őket. Sütöttem egy oltárian finom karamelltortát. Bántuk is, hogy csak ilyen kicsik a torták.


Meg tegnap sütöttem egy csíkos piskótát, amit narancssárga unidecel burkoltam és egy tigrist festettem rá feketével, majd arról is írok.

Nóri


2014. május 25., vasárnap

Friss sajtok

0 megjegyzés
Készültek a héten is friss sajtok, azaz ízesített gomolyák. Kértek tőlünk egy erős paprikás változatot, amivel kicsit megküzdöttünk, hogy csípjen, de végül pont olyan lett, amilyet szerettünk volna és annak is ízlett, aki kérte. Előtte paprikásat már csináltunk, de az nem csípett. Ez végül tökéletes lett amikor megkóstolja az ember az elején kellemesen érződik a paprika és a sajt íze, majd a végén egy kicsit csíp, enyhén megmutatja, hogy azért van benne chili is. :)


Hozzá kell tennem, hogy nem kevés chili paprika került bele, hogy elérjük a csípős ízt. :) Kísérleteztünk vele, hogy milyen paprikák, és milyen mennyiségben kerüljenek a sajtba, hogy pont jó legyen az ízhatás, és nagyon örülünk, hogy sikeredett a dolog.

Amikor a paprikákat szeleteltem a kezem egy napig égett minden melegtől (meleg víz vagy egy bögre tea), valamint vigyáznom kellett, hogy ne nyúljak a szemembe. :)
Szóval igen brutális paprikákkal volt dolgunk.

A másik sajtot most snidlinggel ízesítettük, az kellemesen hagymás ízvilágú lett.

Nekünk mindkettő nagyon ízlik.

A képek nem túl jó minőségűek, mert csak esti fénynél volt időm lefotózni őket, de azért remélem visszaadják a sajtokat.
Annó

Tojáshabos citromtorta

0 megjegyzés
Megint csak gyors édességre vágyott a család, legyen édes és krémes. Nemrég kaptam nagymamámtól egy új süteményes könyvet, így alkalmam volt fellapozni és kipróbálni az egyik receptjét. Szuper jó könyv, és igen vaskos, így sok új recepttel lettem gazdagabb.

Egy elsőre nem túl egyszerűnek és gyorsnak látszó tortára esett a választásom, de nagyon megtetszett és a receptjét olvasva rájöttem, hogy ez tökéletes lesz. Nem bonyolult és hamar elkészül. Nem is kell hozzá túl sok minden és nagyon mutatós darab.

Ilyen lett a végeredmény:

 Másnap már szebben szeletelhető volt, jobb ha behűtjük előtte, mi már langyosan felvágtuk, mert nem tudtunk várni. :)
Nóri

Karamellás-banános pohárkrém

0 megjegyzés
Ha valami édességre vágyunk a legegyszerűbb ha gyorsan összedobunk valamilyen krémet és bekanalazzuk.
Így történt a minap is, amikor ez a karamellás csoda készült.

A karamellel szerintem nem nagyon lehet mellényúlni, azt szinte mindenki szereti. Lágy, édes, nyúlós, csillogó. :) Mint minden olyan édesség ami azonnal kész kell, hogy legyen, mivel kívánós az ember ez is nagyon egyszerű.

Az egyik rétege egy vaníliás főzött krém, a másik pedig egy tejszínes karamellkrém, amibe banánt karikáztam.


Hozzávalók a vaníliás krémhez:
4 dl tej
4 tojássárgája
1 evőkanál liszt
5 dkg cukor

A tojássárgáját, a cukrot és a lisztet kikeverjük, majd a tejet megmelegítjük és hozzákeverjük a tojásos keverékhez. Ezután 5-10 percig folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

A karamellkrém:
10 dkg cukor
1 dl tejszín
5 dkg vaj
2 evőkanál rum
1-2 banán

A cukrot karamellizáljuk, amikor szép barna csillogós hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. Újra megolvasztjuk a karamellt és hozzáöntjük a rumot. Majd belekarikázzuk a banánt.

Majd jöhet a rétegezés, kinek hogy tetszik.
Én nem szöszöltem vele sokat meg nem is tettem gyönyörű pohárba, mivel gyorsan kellett, de azért egész mutatós lett még így is. Az íze meg mindent vitt.

Nóri





2014. május 11., vasárnap

Tavaszköszöntő kekszek

0 megjegyzés
Még a múlt hónapban mikor azok a csodaszép tavaszi napok voltak kedvet kaptam egy kis sütögetéshez, és hát a tavaszt választottam témának a díszítésnél.
Szépen kezdtek zöldellni a fák, a fű, virágoztak a nárciszok, tulipánok, szóval igazi tavaszi hangulat volt.
Ezért rózsaszínnel, halvány zölddel, kékkel és fehérrel dolgoztam. Igazán üde és kellemes színek lettek.

Alapnak egy kávés kekszet sütöttem, mert ezt mindenki szereti, és alkalmas a mázazáshoz is.

Egyikre-másikra kerültek apró kis rózsaszín masnik is, amiket előre készítettem el tojásfehérje mázból.



Nóri

Parenyica

0 megjegyzés
A tavasszal már több alkalommal is készítettünk parenyica sajtot. Egyszerűen nem tudunk betelni vele. Isteni finom sajt.
Most még folyékony füsttel készülnek, de a nyáron már remélhetőleg igazi füst fogja őket átjárni. :)

Mostanra már a nyújtást és a feltekerést is megtanultuk, így nem csak finomak, de már mondhatjuk, hogy szép sajtok születnek.

Épp ma is készítünk egy adagot, már megérett a gomolyánk, hogy parenyicává váljon.

Készülnek...
És füstölve:
Annó
 

Annó Falva Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template