2016. január 28., csütörtök

Mákos narancsos süti

0 megjegyzés
Ismét egy olyan különleges sütemény, amit egy a nagymamámtól kapott könyvből készítettem. Nem régi könyv, de sok jó recept van benne. Mint például ez a különlegesség. Az fogott meg benne, hogy mákos is meg narancsos is, tésztás is meg szirupos is. És még a tésztája sem a megszokott módon készül.
Szóval a hozzávalók:
2 dl tej
5 dkg egész mák
17 dkg cukor
20 dkg vaj
1 ek reszelt narancshéj
3 tojás
25 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
1 dl 100%-os narancslé

A sziruphoz: 15 dkg cukor, 2,5 dl narancslé, 3 ek vékony csíkokra vágott narancshéj

Elkészítés:
A tejet és a mákot összekeverjük. A porcukrot, a vajat és a reszelt narancshéjat habosra keverjük, utána egyenként beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd belekeverjük a narancslevet és a tejet a mákkal együtt. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és előmelegített sütőben (160C) 60 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrízzük, hogy megsült-e a tészta.

A szirup hozzávalóit egy lábasba tesszük és melegíteni kezdjük, majd sűrűsödésig forraljuk. Aztán a még meleg süteményre kanalazzuk a felét, a többit tálaláskor csorgatjuk a szeletekre. Én bár a recept nem írja megszúrkáltam a süteményt mielőtt ráöntöttem a szirupot, hogy jól beszívja.
Nagyon különleges és finom sütemény. Egyszer ki kell próbálni!
Annó
Forrás: Receptvarázs évkönyv 2016

2016. január 27., szerda

Levendulás Csipkeszappan

0 megjegyzés
Az első csipkeszappanunk egy levendula illatú hévízi iszapos szappan, fehér csipkemintával a tetején. Úgy örültünk neki, hogy a legelső ilyen jól sikerült, féltünk, hogy a minta túl aprólékos és nem marad majd meg ilyen szépen a szappanban, de gyönyörű lett.
Régóta tervezgettünk már valami hasonlót, de most, hogy véletlen belebotlottunk ebbe a csipkemintába sikerült is megvalósítanunk! :)
Azóta már készült egy édesnarancsos narancssárga változat is, majd arról is lesznek képek hamarosan.

Összetevők: Kecsketej, Sheavaj, Kókuszzsír, Extra szűz olívaolaj, Napraforgóolaj, Hévízi iszap, Titandioxid, Levendula illóolaj
Annó

2016. január 16., szombat

A kecskékről...

0 megjegyzés
Most, hogy végre olyan telünk van, hogy esett is egy kis hó, hát a kecskék nem szívlelték a dolgot. Ugyanis tudni illik, hogy a kecske utálja a szelet és mindenféle csapadékot. Ilyenkor mindig a tetők alatt vagy az ólban lehet őket megtalálni.  Hát ez most is így volt, egyedül tán Nudli volt az, aki bevállalósnak bizonyult, őróla sikerült olyan képet csinálni, hogy a hóesésben áll. :)
A hideggel viszont nincs problémájuk, olyan téli bundát vettek fel, hogy a nem olyan nagy mínuszos napokon még tán melegük is van.
A kicsik viszont élvezték életük első havát, ők kint álltak benne, kóstolgatták, aranyosak voltak. :D


Az anyákon meg már nagyon meglátszik, hogy nőnek bennük a következő porontyok, Füles, meg Nudli hasa már most akkora, mintha hamarosan már elleni szeretnének, pedig március közepétől várhatóak majd csak a kiskecskék.
Addig cipelniük kell őket.

Majd arról is beszámolunk természetesen, ha megszülettek a kicsik :)

Annó

2016. január 10., vasárnap

Kakaós Sütőtökös Szappan

0 megjegyzés
Az idei év első szappanja egy kakaós sütőtökös szappan fahéj illattal.
 Ez egy igazi téli szappan, ilyen tájt sütjük az őszi dér csípte sütőtököt és szürcsöljük a jó meleg kakaókat a szobában miközben odakint havazik és fagy. A narancssárga sütőtökös és a barna kakaós réteget összevegyítettük, így egy színes szappant kaptunk. Fahéj illatot adtunk neki, ami még édesebbé, kellemesebbé varázsolja ezt a szappant.
 A karácsonyra kapott szuper klassz, új szeletelővel lett darabokra vágva és fényképezve is. :)
Összetevők: Kecsketej, Sheavaj, Kókuszzsír, Pálmazsír, Kakaóvaj, Olívaolaj, Napraforgóolaj, Kakaópor, Sütőtökpüré, Fahéj illóolaj

Annó

Fahéjas banános pohárkrém

0 megjegyzés
Idén/tavaly szilveszterkor fahéjas banános pohárkrém volt az este desszertje. Az alsó réteg egy fahéjas főzött krém, a tetején pedig egy tejfölös banánkrém van.
 Pontos receptet most nem tudok írni, de nagyon egyszerű elkészíteni. A fahéjas réteghez főztem egy kicsit híg vaníliás pudingot (3/4 tasak pudingpor és 500 ml tej) és ezt ízesítettem fahéjjal, vaníliás cukorral. A banános krémhez pedig összetörtem 1,5 banán, hozzákevertem a tejfölt, cukorral, vaníliás cukorral és egy kis rummal ízesítettem, majd felvert tejszínhabot forgattam bele. Ezt a két krémet rétegeztem a poharakba. Majd szilveszter lévén cukorkonfettivel díszítettem.

Boldog Új Évet! :)
Annó
 

Annó Falva Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template