A család valami édeset kívánt, és ha gyors desszertet kell készíteni a legegyszerűbb a pohárkrém, így ez készült valamelyik hétvégén. Kicsit improvizáltam, de a somlói galuska ízvilágát szerettem volna elérni ebben a pohárkrémben, ami végül sikerült is.
Hozzávalók:
CSOKOLÁDÉ KRÉM
5 dkg vaj
2 ek liszt
5 dl tej
10 dkg csokoládé
1 ek kakaópor
3 ek cukor
0.5 cl rum
SZIRUP
1.5 dl víz
10 dkg cukor
1.5 cl rum
narancshéj
A krémekhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, majd mehet bele a tej. Ezzel csomómentesre keverjük, beletesszük a cukrot, felfőzzük, besűrítjük. Amikor kész, kiveszünk belőle 1 merőkanálnyit, ez lesz a fehér krémünk, ebbe vaníliát keverünk és félretesszük. A csokoládés krémhez hozzákeverjük a csokoládét és a kakaót, majd a rumot is. A krémeket folpackkal lefedve vagy folyamatosan kevergetve kihűtjük.
A sziruphoz a cukrot a vízzel és a narancshéjjal felfőzzük és 3-5 perc alatt besűrítjük egy kicsit, levesszük a tűzről, beleöntjük a rumot és langyosra hűtjük. Ebbe áztatjuk be a kekszeket.
Kezdődhet a rétegzés. Csokoládékrém a poharak aljába, erre jön egy kis rumos szirupba áztatott keksz, majd újra csokoládékrém, arra vaníliás krém és így folytatjuk tetszés szerint, míg tele lesznek a poharak.
Annó
Annó
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése