2014. december 16., kedd

Karácsonyi készülődés - Keményítős gyurma



Sokféle gyurmát kipróbáltunk már, só-liszt gyurmát, különböző főzhető gyurmákat, de egyik sem tetszett igazán. Amit most találtam az nagyon tetszik: egyszerű összetevőkből áll, könnyű előállítani, nem mérgező lehet vele a konyhában is dolgozni, és gyönyörű fehérre szárad. Levegőn és sütőben egyaránt szárítható. A szárítással néha akadtak gondjaink, mert ha túl vékonyra nyújtjuk felhajlik a széle, így sűrűn kell forgatni, hogy ne maradjon úgy. Ha viszont hirtelen szárítottuk volt, hogy megrepedt a tetejük, vagy az aljuk. Viszont ha mindent eltaláltunk csodaszép díszek születtek.

Nagyon jó szórakozás, a gyurmával egy álom dolgozni, fantasztikus az állaga, gyönyörű a színe. A színről jut eszembe, hogy nagyon jól színezhető is (én por és gél ételfestékkel próbáltam ki, bármilyen színt felvesz és nem is kell túl sokat belekeverni)

Tujalevél lenyomatos díszeket készítettünk  a karácsonyfára.

Valamint ajándékkísérőket is gyártottunk. Egyszerű köröket és csillagokat szaggattunk ki a gyurmából és száradás után karácsonyi mintákat festettünk rájuk temperával. Mindegyikre tettünk még száradás előtt egy-egy lyukat, amivel majd felfűzhetjük őket.

Festettünk rájuk fenyőfákat, rénszarvasokat, kesztyűket, de akármilyen más hozzánk vagy a megajándékozotthoz illő motívummal feldobhatjuk a saját készítésű díszeinket. Aztán egy egyszerű filctollal ráírhatjuk a neveket is.
Feldobja az ajándékcsomagokat, dobozokat.
A recept és az elkészítés a következő:

Hozzávalók:
1/2 csésze kukorica keményítő
1 csésze szódabikarbóna
3/4 csésze víz

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy nyeles lábasba/fazékba öntjük, összekeverjük, majd szép lassan folyamatos keverés mellet hozzáadagoljuk a vizet. Itt figyelni kell, mert a keményítő miatt gyorsan csomósodik. Mikor csomómentesre kevertük egy híg, fehér masszát kapunk.
Ekkor közepes lángon elkezdjük főzni. Pár perc alatt besűrűsödik. Akkor van kész, amikor a massza összeáll egy labdává.
Hagyjuk kihűlni, mert nagyon forró, nem tudunk vele addig dolgozni.
Miután kihűlt ki kell gyúrni. Ezen azt értem, hogy főzés után egy rücskös, nem egészen egynemű masszát kapunk, ezt addig gyúrjuk, amíg egy gyönyörű, teljesen sima gyurmává nem válik. Észre fogjuk venni a változást, szuper lesz. :)

Ezután már dolgozhatunk is vele: nyújthatjuk, szaggathatjuk.
A maradék nylon zacskóban a hűtőszekrényben néhány napig eltartható.

Annó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Annó Falva Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template