Ismét egy olyan különleges sütemény, amit egy a nagymamámtól kapott könyvből készítettem. Nem régi könyv, de sok jó recept van benne. Mint például ez a különlegesség. Az fogott meg benne, hogy mákos is meg narancsos is, tésztás is meg szirupos is. És még a tésztája sem a megszokott módon készül.
Szóval a hozzávalók:
2 dl tej
5 dkg egész mák
17 dkg cukor
20 dkg vaj
1 ek reszelt narancshéj
3 tojás
25 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
1 dl 100%-os narancslé
A sziruphoz: 15 dkg cukor, 2,5 dl narancslé, 3 ek vékony csíkokra vágott narancshéj
Elkészítés:
A tejet és a mákot összekeverjük. A porcukrot, a vajat és a reszelt narancshéjat habosra keverjük, utána egyenként beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd belekeverjük a narancslevet és a tejet a mákkal együtt. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és előmelegített sütőben (160C) 60 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrízzük, hogy megsült-e a tészta.
A szirup hozzávalóit egy lábasba tesszük és melegíteni kezdjük, majd sűrűsödésig forraljuk. Aztán a még meleg süteményre kanalazzuk a felét, a többit tálaláskor csorgatjuk a szeletekre. Én bár a recept nem írja megszúrkáltam a süteményt mielőtt ráöntöttem a szirupot, hogy jól beszívja.
Nagyon különleges és finom sütemény. Egyszer ki kell próbálni!
Annó
Forrás: Receptvarázs évkönyv 2016
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése