A begyűjtött szirmok immár szappanban díszelegnek! :) Sok aranysárga napraforgó szirmot gyűjtöttünk, valamint találtunk néhány kamilla bokrot is, amikről leszüreteltük és kiszárítottuk a virágokat.
Ezekből készítettünk a minap egy sárga szappant.
Tápláló olajokból, kamilla illóolajjal és a virágok szirmaival gazdagítva.
Annó
2014. július 27., vasárnap
Kecsketejes alkannás szappan
Még a tavasszal készítettünk egy alkannás szappant. Alkannát használtunk hozzá főként színező alapanyagként. Ez egy növény gyökeréből származó őrlemény, mellyel a lila széles skáláját el lehet érni. Nekünk sikerült a szürkés kéket. :)
Szép csíkos, kékes árnyalatú szappan született nyugtató, stresszoldó levendula illattal párosítva.
Annó
Szép csíkos, kékes árnyalatú szappan született nyugtató, stresszoldó levendula illattal párosítva.
Annó
2014. július 21., hétfő
Málnás-fehércsokis pohárkrém
Húú...most így ezt a bejegyzést írva nagyon szívesen megennék újra egy pohár ilyen krémet. Ez egy vaníliás alapú krém megbolondítva egy kis fehér csokival, aminek az édességét tompítottam a frissen szedett élénk piros málnaszemekkel. Szerintem a fehér csokoládé és a málna szuper párost alkotnak, nagyon jól kiegészítik egymást.
Íme egy fénykép a poharakról:
Nóri
Íme egy fénykép a poharakról:
Nóri
Chèvre
Egyre több új sajtreceptet próbálunk ki. Most, hogy van tej lehet kísérletezgetni, új dolgokba fogni.
Nemrég készült néhány Chèvre típusú sajt, amik nagyon jól sikerültek. Ez egy viszonylag hosszú alvadási idővel készülő friss sajt. Az elkészítése ezért hosszadalmas, de nem egy nagy ördöngősség, csak mindent ki kell tapasztalni. Mikor sikerült ideális sajtformákat szereznünk a magassága is tökéletes lett. Mivel az alvadék darabolás nélkül kerül a formákba, magas edényekre van szükség, hiszen a sok savó távozása után a sajttésztánk jócskán összeesik. Miután a hatalmas gyönyörű fehér alvadékot átszedtük a formákba és kivártuk az ugyancsak hosszú csepegtetési időt is, már majdnem késznek is mondhatjuk a chèvrejeinket.
Lágy, krémes állagú savanykás ízhatású sajt.
Annó
Nemrég készült néhány Chèvre típusú sajt, amik nagyon jól sikerültek. Ez egy viszonylag hosszú alvadási idővel készülő friss sajt. Az elkészítése ezért hosszadalmas, de nem egy nagy ördöngősség, csak mindent ki kell tapasztalni. Mikor sikerült ideális sajtformákat szereznünk a magassága is tökéletes lett. Mivel az alvadék darabolás nélkül kerül a formákba, magas edényekre van szükség, hiszen a sok savó távozása után a sajttésztánk jócskán összeesik. Miután a hatalmas gyönyörű fehér alvadékot átszedtük a formákba és kivártuk az ugyancsak hosszú csepegtetési időt is, már majdnem késznek is mondhatjuk a chèvrejeinket.
Lágy, krémes állagú savanykás ízhatású sajt.
Annó
2014. július 17., csütörtök
Joghurtok
A joghurtokat már említettem valamelyik korábbi
bejegyzésben. Isteni finomak!
Tehén tejből igazi kemény „görög joghurtot” lehet készíteni, amiben megáll a kanál. Nagyon finom, ízes, krémes, különböző gyümölcsökkel fantasztikus. Tavaly még csak leturmixoltuk hozzá az epret, idén már összerotyogtattuk kis cukorral és sűrűbbre főztük, így szép fényes, mázas lett a joghurt betét.
Tehén tejből igazi kemény „görög joghurtot” lehet készíteni, amiben megáll a kanál. Nagyon finom, ízes, krémes, különböző gyümölcsökkel fantasztikus. Tavaly még csak leturmixoltuk hozzá az epret, idén már összerotyogtattuk kis cukorral és sűrűbbre főztük, így szép fényes, mázas lett a joghurt betét.
A kecsketej egészen más, mint a tehén tej, összetevőit
illetően is és a viselkedése szempontjából is. Külön ki kell tapasztalni, hogy
mit hogyan lehet belőle készíteni. A joghurt is sokkal hígabb lesz
kecsketejből, mint tehénből. Nagyon finom krémes, teljesen más ízhatású és
állagú. Igazi ivójoghurt. Persze lehet sűrűbb állagú joghurtot is csinálni, ha
lecsepegtetjük a kész joghurtunkat.
Mindkét tejből finom joghurtok készülnek, de össze sem lehet
őket hasonlítani.
Annó
Tigrises torta
Még
májusban készítettem egy csíkos piskótát, amit narancssárga unidecel vontam be
és egy tigris fejet festettem rá.
Körben
fekete alapon ezüst cukrokat ragasztottam rá, hogy ne legyen üres a tortácska
széle. Ezt is a mini tortaformáim egyikében sütöttem.
Még nem mindig tudom tökéletesen bevonni a tortákat fondanttal, de ez most elég jól sikerült, örültem is neki.
Még nem mindig tudom tökéletesen bevonni a tortákat fondanttal, de ez most elég jól sikerült, örültem is neki.
Íme a
végeredmény:
Orda
Ha sajtot készítünk és édes savó marad hátra, vagyis oltóval
gyorsan megalszik a tej, az alvadékból sajtot készítünk és hátramarad az édes
savó, akkor ordát szoktunk készíteni. Igen ízletes tejtermék még natúran is, de
lehet ízesíteni is.
Ha rövid ideig csepegtetjük kenhető lesz, ha kicsi tovább sajtot kapunk belőle. A múltkor kenyérre kenve pici sóval ettük, nagyon finom volt.
Ha rövid ideig csepegtetjük kenhető lesz, ha kicsi tovább sajtot kapunk belőle. A múltkor kenyérre kenve pici sóval ettük, nagyon finom volt.
Annó
A kertben terem
A
kertben szépen teremnek a növények, elég sok minden érik már, így lehet
szüretelni.
Nagyon
sok meggyünk volt, kis aprószemű, de színültig volt 2 fa. Joghurttal ettük és
vörösboros meggylekvár készült belőle.
Most
a szilva is kezd érni, azon is rengeteg van.
Van
két hosszú sor karalábénk, egyik lila, a másik későbbi nagy fehér. Igazi
karalábé út, alig lehet a nagy levelektől haladni közöttük. :) Hasznos növény
nekünk, mert amit megeszünk a levelei mehetnek az állatoknak, ők is nagyon
szeretik. A lilák már megnőttek, azokat már lehet szedni.
A
levenduláimat már kétszer megszedtem és hamarosan harmadszor is lehet. Folyamatosan hozzák az új virágokat. Hajtanak, bokrosodnak, óriásit nőttek tavasz
óta. Már szép kis csokraim is vannak a virágokból. Nem is gondoltam, hogy az
idén ilyen sok virágot hoznak ezek a fiatal növények.
A
napraforgók kivirágoztak, már be is szemesedtek. Így be kellett hálóznunk őket,
hogy ne a verebek egyék meg az összes termést. Elég sokat betakartunk, de azért
még sok van, amelyik nem kapott védelmet. Ahogy kezdtek szemesedni, mindig
sorba hálóztuk őket, de rengeteg van körbe a kertben így nem értünk még a
végére, meg most elfogyott a hálónk is.
Leszedtük
a sóskát is, abból is sok lett (bár én egyáltalán nem szeretem).
A
paradicsomokon, paprikákon is sok termés lesz, de azok még nálunk nem érnek.
Illetve az édes paprikáról már ettünk, a csípősek meg még nem jók, de nagyon
szépek.
Nagyon
sok szép tépősalátánk volt, valamint nagyra nőttek a takarmányrépáink is, amit
a kecskék nagyon szeretnek.
A cukorborsón is sok termésünk volt, és a csicseriborsón is bőven vannak hüvelyek.
A cukorborsón is sok termésünk volt, és a csicseriborsón is bőven vannak hüvelyek.
Szépen alakulnak a növények a kertben.
Annó
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)