2016. február 17., szerda

Szedres habos sütemény

A hétvégén másik süteményekből kimaradt maradék alapanyagokból kellett alkotnom valamit. Volt 3 dl tejszínem és 4 tojásfehérjém. Végül egy tojáshabos szedres tortát hoztam ki belőlük, ami nagyon ízlett a családnak.
Jegyzeteltem egy kicsit az elkészítése közben, így le tudom írni a receptjét, mert máskülönben fogalmam sem lenne róla miket tettem bele, ha recept nélkül dolgozom csak kóstolgatok és sütök. :)

Hozzávalók:
Tészta: 15 dkg darált keksz és olvasztott margarin
Krém:
3 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg kukoricakeményítő
2 tojássárgája
6 dkg cukor
2 csomag vaníliáscukor
15 dkg szeder
Hab:
4 tojásfehérje
10 dkg cukor

Elkészítés:
A kekszet elkeverjük annyi olvasztott margarinnal, hogy formázható masszát kapjunk. Ezután belenyomkodjuk a tortaformánkba, úgy hogy a szélére is teszünk belőle, hogy legyen pereme. 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Addig elkészítjük a szeder krémet. Nyeles lábasba mérjük a keményítőt, a szitán átpréselt szedret, és a cukrokat, majd óvatosan csomómentesre keverjük a tejszínnel és a tejjel. Ezután közepes lángon besűrítjük.
A tojássárgájákat kézi habverővel összekeverjük a cukorral, majd a szedres keverékből még melegen hozzáadunk 2 kanálnyit, vigyázva, hogy ne főzzük meg a tojást. Ezután a tojásos masszánkat belekeverjük a maradék szedres krémbe.
Ez a gyönyörű lila krém egyből mehet is a sütőből kivett tésztára. Gyorsan elkészítjük hozzá a habot is. Ehhez a tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni, és amikor már lágy habot kaptunk elkezdjük lassan hozzáadni a cukrot, és kemény habot verünk belőle. Ezt a habot rákanalazzuk a torta tetejére és visszatesszük a sütőbe újabb 10-12 percre, amíg meg nem pirul a hab teteje.

És kész is vagyunk!

A véletlen ihlette ezt a süteményt, de málnával vagy egyéb más gyümölccsel is elkészíthető. Mi biztosan megsütjük újra! :)
Annó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Annó Falva Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template